Продължете към съдържанието

Иновативно училище: Изследователският подход – съвременен метод за качествено образование

Участие в международен семинар с решаване на екологични казуси

На 22.03.2024 г. в Университета по хранителни технологии, град Пловдив се проведе международен семинар с решаване на екологични казуси. В него участие взеха учениците от XI Д клас Габриела Георгиева, Мариета Минчева и Ивет Георгиева. Те бяха единствените представители от град Стара Загора и региона.

В събитието се включиха  чуждестранни докторанти, студенти и ученици от XI и XII клас.

Преди началото лекторът д-р Нилс Ханеклаус от Университета за продължаващо обучение в Кремс – Австрия, представи екологичния проблем с добива на фосфатна скала, която се използва за производство на торове, чрез проекта „Phosphorus Negotiation Game (P-Game)“.

Той въведе на кратко участниците в проблема, по който те търсиха решение. Организираната „брейн сторм“ игра с казуси за студентите  и учениците показа техните завидни умения да работят в екип, водейки дебати изцяло на английски език. Участниците  бяха разделени на отбори, които имитират един реален парламент, 

Играта имитира дискусия, която по настоящем се провежда в Европейския парламент – за и против извличането на радиоактивен уран – екологичен проблем, който все още е в процес на разрешаване на световно ниво. Посредством нея се симулират отношенията в реалния живот на постоянно взаимодействие между бизнеса и политиката.

Това е третото организирано събитие в такъв формат, фокусиращо се върху решаването на сериозни екологични проблеми чрез дебатиране на  английски език.

За достойното си представяне всеки участник получи сертификат лично от организаторите.